Свинска мас

7 причини да консумираме и използваме свинска мас

IMG_20150615_122027~21. Свинската мас има високо съдържание на Витамин D
В действителност, това е вторият най-богат хранителен източник на витамин D, след рибеното масло. Свинската мас от пасищни свине съдържа някъде от 500 – 1000 IU витамин D на супена лъжица, тъй като през деня животните се отглеждат свободно под пряка слънчева светлина.

2. Свинската мас е здравословна за сърцето от конвенционална гледна точка
Погледнато от конвенционална гледна точка, мононенаситени мазнини са полезни и съществени за тялото, тъй като човешкият организъм не може да си ги произведе сам. „Но не е ли свинската мас животинска мазнина и поради това да се квалифицира като наситена?“ Не! Свинската мас всъщност се определя като мононенаситена мазнина. Други храни с високо съдържание на мононенаситени мазнини са ядките, семена, авокадо, зехтин, олио от киноа /рапица/.

3. Свинската мас е здравословна и от традиционна гледна точка
Е, противно на общоприетото схващане, сърдечно-съдовите заболявания не са причинени от наситените мазнини и холестерола. В действителност, наситените мазнини и холестерола, от здрави източници, могат да предотвратят сърдечно-съдови заболявания.

4. Свинската мас е отличник в кулинарията
Преди свинската мас масово и грешно да се приеме като нездравословна, тя е била използвана векове наред за готвене – големият й плюс е издръжливостта на висока температура. Повечето от бабите ни са я използвали в изобилие. За разлика от по-наситените мазнини, като лойта и кокосовото масло, комбинацията от мононенаситени и наситени мазнини при маста е перфектна за печене. Пайовете и сладкишите се изпичат със златиста коричка, месото става крехко и вкусно, а бисквитите и сладкишите придобиват мека текстура. Свинската мас отделя по-малко дим при топлинна обработка от останалите мазнини, а това я прави отлична и за пържене.

5. Свинската мас в „Майстори Месари“ е от български прасета
Свинската мас е домашен, местен продукт. Източнобалканските свине се отглеждат пасищно в местни Български ферми.

6. Свинската мас има неутрален аромат
За сотиране и пържене, няма нищо по-хубаво от свойствата за готвене, като тези на свинската мас. Тя създава божествено кафява коричка при зеленчуците и месата, без обособен вкус. Именно, благодарение на неутралността си, е много подходяща за тестени изделия.

7. Свинската мас е достъпна и лесна за използване
Много от традиционните готварски книги включват само малки подробности относно използването на мас, но най-вероятно не сте виждали цяла книга, посветена само и единствено на маста. Именно, свинската мас е продукт, лесен за употреба и не изисква виртуози в кухнята.