Източнобалкански свине

Както знаете отскоро в нашите магазини предлагаме месни продукти от Източнобалкански свине. Искаме да ви разкажем малко повече за тази порода свине и защо решихме да започнем да я предлагаме в нашите магазини.

Кратка история и характеристика на породата

Източнобалканска порода свине е единствената в България „древна“ порода свине, която според специалистите е оформена изцяло под влиянието на естествения отбор, при сравнително слаба намеса на човека. Животните се отглеждат в обособени стада, имат силно изразен стаден инстинкт и не допускат смесване на свине от различни стада. На територията на България Източнобалканската порода свине се е появила още преди 2500години. Естествения аерал на пoродата е източната част на Стара планина, Странджа и Сакар. Понастоящем се отглежда в Шуменска, Варненска и Бургаска области.

И в миналото и сега ИБС се отглежда пасищно през цялата година (независимо от сезона) на определени, защитени от вятър и течение места, обикновено в гората, направени от подръчни материали, примитивни заслони. Породатa се характеризира с много добри адаптационни качества.

ИБС, подобно на Дивата свиня, завършва своя растеж на 2,5 годишна възраст. Достига 100кг живо тегло за около 1 година. Женските свине раждат два пъти годишно от 5 до 8 малки.

Защо да изберем месо от Източнобалкански свине?

През последните години непрекъснато се повишава интересът към качеството на месото чрез органично отглеждане на свинете. При него те задължително се отглеждат групово и на пасище. Животните не се третират с ветеринарно-медицински препарати.

Основна храна при угояването на свинете са различните видове жълъд. Благоприятно влияние върху угояването на свинете, качеството на месото и сланината оказва изхранването с дъбов жълъд. Придава характерна консистенция на сланината и се получава висококачествено месо.

Съществено значение за вкусовите качества на продуктите от ИБС е високото съдържание на вътре-мускулна мазнина (над 3%, при промишлено селектираните породи е под 2%). Мазнините са разпределени равномерно, което води до повишаване на крехкостта и подобрява органолептичните качества на месото. Месото е с характерни вкус, цвят, аромат и сочност.

Поради специфичните храносмилателни процеси при свинете, те са изключително подходящи за получаване на месо и месни продукти, богати на n-3 (омега-3) и n-6(омега – 6) масни киселини, тъй като, за разлика от преживните животни, мастните киселини, които се приемат с фуража, се включват директно в процесите на липиден синтез без промяна.

Защо цените на месните продукти от Източнобалкански свине са по-високи?

В сравнение със съвременните породи и хибриди, цената на месото и месните продукти от ИБС е по-виска поради по-ниския рандеман, по-голямото количество сланина (на по-ниска цена), невъзможността за използване на кожата и не на последно място по-големите транспортни разходи, поради малките стада на голямо разстояние.

Сигурни сме, че ще съумеете да видите и оцените многобройните качества и предимства на месните продукти от Източнобалкански свине, така както ние го направихме. Добър апетит!